navigatie overslaan

Kennisplatform Oost: 5 belangrijke blogs uit 2022

  • 4 minuten leestijd

De top 2000, Spotify Wrapped én goede voornemens… Aan het einde van het jaar zijn we dol op lijstjes. En zo ook bij Kennisplatform Oost. Want naast dat we het nieuwe jaar ingaan met een fonkelnieuwe website, werd er dit jaar ook al aardig wat kennis gedeeld op ons platform. Bang dat je iets over het hoofd hebt gezien? In deze blog zetten we onze 5 belangrijkste blogs uit 2022 nog een keer op een rijtje!

Onder de loep: de ondernemers aan het woord

In onze reeks ‘Onder de loep’ leggen we ons vergrootglas op ondernemers. Hoe zetten zij hun idealen om in concrete plannen? Of hoe gaan ze om met de uitdagingen van het afgelopen jaar? Denk aan de wensen vanuit ondernemers om te verduurzamen: zo gingen we het gesprek aan met Dick en Yvonne Timmerman, die vertelden over hun duurzame wellnessdroom in het Vechtdal. Maar ook personeelstekort is een groot thema en onder andere horecaondernemer Christiaan van Rossum gaf zijn gouden tip voor personeelsbehoud. Heb jij ook een gouden tip voor andere ondernemers? Hou deze dan vooral niet voor je en meld je aan voor onze ‘Onder de Loep’ via

De kansenkaart: hoe gebruik je deze in jouw voordeel?

Welk aanbod plaats je waar in een stad of gebied? Willen we hier ruimte maken voor een mooi winkelgebied of gaan juist voor wat avontuur met een bruisende klimhal? Ben je als bestuurder op zoek naar nieuwe kansen en dan begint jouw zoektocht bij onze handige Kansenkaart. Deze bevat verschillende lagen vol met informatie over de vrijetijdssector in Overijssel. Omdat het best een beetje puzzelen kan zijn aan het begin, neemt onze collega Shelly je van het begin tot het eind mee door diverse cases, zoals die van Hof van Twente.

Checklist: handige tools voor aanbodontwikkeling

Met de Kansenkaart kom je een heel eind, maar we hebben we diverse diensten in huis om je te ondersteunen bij product- en aanbodontwikkeling. Want met welke bezoekers heb je bijvoorbeeld te maken én welke bezoeker zou je graag meer zien? Zoek het uit met onze Leefstijvinder toolkit, en ontdek meteen of jij nou een plezier, avontuur of inzichtzoeker bent. We staan op allerlei manieren klaar en daarom hebben we in totaal zes handige tools op een rijtje gezet, van het subsidieloket tot proeftuinprojecten.

Wat er speelt: een reactie op- en uit het werkveld

Hou onze reeks ‘Wat er speelt’ vooral in de gaten: hier bespreken we de stand van zaken van het Overijsselse vrijetijdslandschap. Dat kan gaan over de cijfers die we zien, zoals het aantal overnachtingen in Overijssel (we zagen gelukkig een stijgende lijn dit jaar!) maar ook een case over bijvoorbeeld seizoensverlenging. Want wat als je als gemeente al een sterke vrijetijdseconomie hebt, maar vooral in het hoogseizoen? We gingen aan de slag met de gemeente Hardenberg en brachten alle aspecten rondom seizoensverlenging in kaart, van het draagvlak bij de ondernemers tot trends en ontwikkelingen.

Duurzaamheid: hoe dragen we bij aan een betere wereld?

Als er een conclusie is die we veelvuldig zien terugkomen sinds de coronacrisis, dan is het wel de herwaardering voor de Nederlandse natuur. We trokken massaal de natuur in en we hopen natuurlijk dat bewoner en bezoeker dit blijven doen. ''Toekomstbestendig aanbod in een duurzame bestemming is een pré om de juiste doelgroepen te bedienen, nu en in de toekomst.'' Een plek waar MarketingOost, lokale partijen, ondernemers en bestuurders de handen ineensloegen om dit te realiseren is het Reestdal. Lees hoe we samen duurzame kansen creëerden met de gehele sector, in de vorm van mooie wandelpaden, grond-tot-mond-producten, beleving voor jong en oud en gastheerschap voor de ondernemers.