navigatie overslaan
Inspiratie

Hoe vergroenen klimaatverandering kan opvangen – samen op weg naar klimaatneutraal toerisme

  • Geschreven door Gertrude
  • 3 minuten leestijd
  • 18 dec 2023

Klimaatverandering is de grootste uitdaging van onze tijd. Recente* rapporten tonen de urgentie aan: als we niks doen, warmt de aarde te veel op en worden de negatieve effecten onhoudbaar groot. Een manier om dit tegen te gaan is inzetten op meer groen. Grotere groene elementen, zoals bomen en planten, spelen niet alleen een rol in het verfraaien van de leefomgeving, maar hebben ook een bewezen koelend effect. Om beter bestand te zijn tegen wateroverlast, droogte en hitte kunnen we onze omgeving aanpassen. Een natuurlijker ingerichte omgeving helpt hierbij. Water kan daar makkelijker in de bodem wegzakken of in de wortelzone worden vastgehouden, wat helpt tegen wateroverlast en droogte. Ook biedt groen verkoeling, door schaduw en verdamping.

Foto: Max de Krijger

Groene muren of daken en wadi’s

Natuurlijke inrichting is cruciaal in tijden van klimaatverandering waarin hittegolven en extreme regenbuien steeds vaker voorkomen. Een ander belangrijk voordeel van groen is het verminderen van regenwaterafvoer via het riool. Door slim aangelegd groen, zoals groene daken, groene muren en wadi’s kan er extra bergingscapaciteit voor piekneerslagen gecreëerd worden. Groene gevels werken ook geluidsisolerend en hebben een positief effect op de gezondheid en het welzijn van de mens. Als je hier mee aan de slag wilt win dan goed advies in over welk groen het beste koelt en goed bestand is tegen droogte en hitte, bijvoorbeeld door een goede landschapsontwerper of gespecialiseerde hovenier in te schakelen. Het aanleggen van een wadi (verlaging in het landschap om water op te vangen) is ook een goede optie. Behalve de voordelen van het natuurlijke en speelse aanzicht geeft een wadi het water dat het opvangt langzaam af aan de grond en dat is goed voor het grondwaterpeil.

Groene muren en daken
Groene muren en daken

Welke bomen kiezen?

Ook bomen zijn een eenvoudig middel tegen de hitte. 1 boom heeft hetzelfde effect als 15 airco’s. Door verdamping via de bladeren heeft groen een verkoelende werking. Op een hete dag lijkt gras in eerste instantie beter te koelen dan bos. Maar als de hitte aanhoudt, dan droogt grasland snel uit. Bomen daarentegen zijn in staat de verdamping gedurende een langere periode op peil te houden. Hun diepe worteling draagt daaraan bij. Wil je weten welke bomen het beste tegen hittestress en droogte helpen? Check wat past bij de omgeving, gebruik bijvoorbeeld geen invasieve soorten en bekijk deze top 10 van Green Cities.

Aan de slag voor een biodivers en klimaatbestendig vakantiepark?

Om gebruik te maken van de Groene Entreeregeling of Voucher Bedrijfsnatuurplan is de 1e stap contact te leggen met Wout Nieuwenhuis van Gastvrij Overijssel. Onderdeel van deze regeling is altijd het inwinnen van goed advies, bijvoorbeeld bij een goede landschapsarchitect op gespecialiseerde hoveniers. Dit opdat er goed wordt ontworpen met gebiedseigen groene elementen en wat resulteert in zowel mooie als praktische groene ruimtes. Of het nu gaat om het vergroenen van je entree, de aanleg van natuurlijke speelplekken of de transitie van het hele terrein.

Kunstenaar Roel Westerman gaat nog een stap verder door duurzame concepten te integreren in zijn kunst, waarmee hij de schoonheid van duurzaamheid benadrukt en inspireert. Zijn werk onderstreept het belang van groen in onze leefomgeving en biedt een unieke kijk op hoe kunst en natuur hand in hand kunnen gaan.

* Intergovernmental Panel on Climate Change (IPPC) en het KNMI

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Gertrude

Gertrude is adviseur pr & communicatie. In de rubrieken van ‘Natuurlijk ondernemen’ neemt ze vrijetijdondernemers in Overijssel mee met tips en inspirerende content. Met als doel stapsgewijs bedrijfsprocessen duurzamer en groener te laten verlopen. Kom in contact met Gertrude via gvankeulen@marketingoost.nl of 06-30990051.

Toon meer verhalen

Ook interessant