navigatie overslaan

Een groene uitstraling en omgeving is hét visitekaartje voor toerisme en heeft een aantrekkingskracht op (nieuwe) gasten en bezoekers. Voor toeristisch-recreatieve ondernemers in Overijssel bieden de prachtige landschappen van de regio, die jaarlijks meer dan 1,8 miljoen bezoekers aantrekken, een gouden kans. Kijk naar inspirerende successen uit ons eigen Overijssel, waar de natuur niet alleen een decor is, maar het kloppend hart vormt van bloeiende bedrijven.

Laat je inspireren

Inspiratievideo ‘Groene kansen in en om je bedrijf’

Bekijk hier de eerste inspiratiesessie over verduurzamen, die speciaal voor Overijsselse vrijetijdondernemers door netwerkorganisatie Gastvrij Overijssel eind 2022 is georganiseerd. Neem een kijkje bij Vakantiepark Mölke en hun groene initiatieven maar krijg bijvoorbeeld ook tips over beplanting van Gerdien Smid van Odin Landschapsarchitecten. Bestuurders én ondernemers aan het woord onder het motto: ‘alleen samen kom je verder’.

Netwerkbijeenkomsten en Inspiratiesessies

Om vrijetijdondernemers in Overijssel tegemoet te komen en te helpen biedt netwerkorganisatie Gastvrij Overijssel behalve regelingen en subsidievouchers meer stimuleringsmiddelen. Zo zijn er inspiratiesessies en excursies naar ‘Groene Koplopers’. Zelfs maatwerkadvies behoort tot de mogelijkheden. Het programma voor 2024 is nog niet bekend. Houd deze website in de gaten of informeer via ons contactformulier.

Verhaal van het Landschap

Bomenrijen, sloten, houtwallen, heuvels en wegen. Ze horen allemaal tot het landschap dat vooral door de natuur maar ook vooral door de mens is gevormd. De leefomgeving van elk toeristisch recreatief bedrijf kent een rijke geschiedenis, unieke landschappen en mooie verhalen. Bijvoorbeeld De Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal, waarvan de basis in de ijstijd is gelegd, is samen één groot hydrologisch systeem. Bovenop dat natuurlijke systeem zijn dorpen en buurtschappen ontwikkeld. De verhalen van het landschap en ook bijvoorbeeld de Verwonderroute laten zien hoe ons landschap leeft! Laat je inspireren door de Landschapsbiografie van Sallandse Heuvelrug/Twents Reggedal en Dorplandschappen om ook mooie verhalen te kunnen optekenen die waarde creëren.

Online inspiratiesessie: Natuur op het toeristisch erf

Laat je inspireren door collega vrijetijdondernemers uit je omgeving en bekijk deze online inspiratiesessie. Zo kun je zien hoe de Bijenbeweging Overijssel samenwerkt met Het Boerenerf en welke planten bijen aantrekken. Maar ook vertellen ondernemers van B&B’s en campings waar ze tegen aanliepen of welke keuzes ze gemaakt hebben voor een ‘natuurlijker’ toeristisch erf. Al met al veel inspirerende maar ook laagdrempelige voorbeelden om een eerst stap te zetten naar een natuurlijke inrichting of elementen op je terrein. Denk aan streekeigen planten en bomen, een poel, takkenrij of bloemenweide. Maar ook de verbouw van eigen groenten, een pluktuin aanleggen of thema/beleefroutes samenstellen zijn goede suggesties.