Ruimte voor rust en natuur; vier inspirerende Overijsselse verdienmodellen
- 4 minuten leestijd
- 17 dec 2023
In Overijssel is er nog ruimte voor rust en niks hoeven of moeten. Er zijn nog vele plekken waar nauwelijks geluids- of lichtverstoring is. Dit is uniek. Met name in Salland en Twente vinden we veel van dit soort ‘rustplekken’. Gasten zijn steeds meer bereid om te betalen voor eenvoud en rust. Hier kun je als ondernemer op inspelen door met relatief lage kosten een mooie ervaring in de Overijsselse natuur aan te bieden.
Rustige plekken bieden perspectief voor ondernemers, bijvoorbeeld door in te spelen op hoe gasten zelf kunnen bijdragen aan het ‘groen doen’. Door het organiseren van natuur gerelateerde activiteiten, zoals excursies met de boswachter en schaapherder, natuureducatie over dieren en eetbare planten in de natuur. Maar ook accommodaties waar in rust de natuur benut wordt om bijvoorbeeld ‘heidesessies’ of ‘natuurbrainstormsessies’ te houden.
Eén met de natuur in de Sterrenkubussen van Erfgoed Bossem
Een goed voorbeeld is ondernemer Dennis Rerink van Erfgoed Bossem. Naast de natuurinclusieve veehouderij kun je hier op een originele en duurzame manier eten en overnachten. Dennis heeft op zijn boerderij zogenaamde Sterrenkubussen gebouwd: vierkante duurzame houten huisjes met een glazen plafond om naar de sterrenhemel te kijken. De telescoop en sterrenkaart in ieder huisje maken de ervaring af! De bijzondere accommodaties bieden alle comfort van een hotelkamer (douche, toilet en keukentje) om in te slapen. Met dit concept wil Dennis Rerink zijn gasten laten proeven, ruiken, horen, zien en voelen hoe heerlijk het landleven is op een eeuwenoud boerenerf in Twente. “We hopen dat je met een verblijf op Erfgoed Bossem voldoende ‘vertraging’ opdoet om weer fris in je dagelijkse leven te stappen, de essentie te pakken en te genieten van alle mooie momenten.”
He-le-maal offline in de Landschapskamers van Drostes
De innovatieve 'Landschapskamers' van Drostes in Tubbergen zijn een voorbeeld van hoe traditionele gastvrijheid en moderne duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. De Landschapskamers zijn bedoeld voor mensen die even helemaal niets willen.
Lekker uitslapen, eindelijk dat boek uitlezen of gewoon een goed gesprek bij de openhaardkachel op de veranda. Er kan niet gekookt worden maar er zijn wel koffie- en theefaciliteiten en een koelkastje. Gasten kunnen even he-le-maal offline en met het ritme van het platteland meegaan, want er is geen wifi en TV.
Ik wil de gasten laten ervaren wat het met je doet wanneer je geen programma hebt!
Circulaire receptie en horeca bij Camping Si-es-An
Ook bij Camping Si-es-An, gelegen in het groene Reestdal, zijn ze van generatie op generatie natuurinclusief bezig. De familie heeft de keuze gemaakt om het ‘Reestdal’ nog duidelijker te profileren en in te zetten op een ‘groene camping of natuurcamping’. Hierbij zijn langgerekte toeristische velden ingeruild voor een natuurveld waar recreanten te gast zijn en de natuur en heide op een unieke manier kunnen beleven. Het receptiegebouw en kleinschalige horeca met streekproducten is circulair en natuurinclusief gebouwd als pleisterplaats voor zowel campinggasten als omwonenden. De landschapsarchitecten van Facet hebben de impact klein gehouden maar door het verplaatsen van de horeca naar de entree zijn ze op een natuurlijke manier met de omgeving verbonden.
Heringericht erf en natuurlijke speelplekken bij Restaurant Rheezerbelten
De eigenaren van Restaurant Rheezerbelten in het kindvriendelijke en culinaire Vechtdal, Enrico en Margé Hans zetten al jaren in op groen en duurzaam ondernemen. Met het vergroenen van de entree en met een herinrichting van het erf is de cultuurhistorie van het erf en de omgeving nog meer benadrukt. Ook heeft het restaurant een prachtig beschut loungeterras met kruidentuin.
Deze geurige en smaakvolle kruiden verwerkt de keukenbrigade zo vanuit de tuin in de gerechten op het bord. De bestaande patio werd overdekt met behoud van veel daglicht en er werd gebruik gemaakt van natuurlijk materialen. Door de lange moswand, berkenstammen en hout ervaar je het bos binnen en werd het een ideale ruimte voor Feest&Partij&Vergaderen. De kinderspeeltuin is naar ontwerp van Roel Westerman Bouwkunst omgebouwd tot een heerlijke natuurlijke plek om te spelen.
Het erf is opnieuw ontworpen qua beplanting en bestrating en uitgevoerd door Roel Westerman Bouwkunst en hovenier Jan Veltink. Door het gebruik van zwarte planken wordt verwezen naar de potstalcultuur èn de fruitbomen verwijzen naar het traditionele boerenerf in Rheeze. Samen met diverse partijen, zoals Het Cibap, Landschap Overijssel, IVN, Stichting Historische projecten en Total ID zijn de vergaderzalen opnieuw ingericht. In beeld, tekst en kleur wordt het verhaal van het naastgelegen natuurgebied De Rheezermaten verteld. De Verwonderroute is samen met tekstschrijvers, een ontwerpster, Stichting Historische Projecten en Vakantiepark De Kleine Belties tot stand gekomen. De wandelroute brengt de wandelaar via een digitale route app op cultuurhistorische locaties in Heemse en Rheeze, allen met hun eigen verhaal.