navigatie overslaan
Aan de slag

Deze experts geven advies om vrijetijdsbedrijven groener te maken

  • Geschreven door Gertrude
  • 4 minuten leestijd
  • 21 dec 2023

Kamperen en overnachten in of dichtbij de natuur is een grote trekpleister van de Overijsselse vrijetijdssector. Overijssel staat als regio zelfs op nummer 3 in Europa als het gaat om de meeste vijfsterren topcampings. Naast goede faciliteiten en service speelt ook de omliggende natuur daarbij een grote rol. Als camping of logiesverstrekker kun je eenvoudig iets doen voor de biodiversiteit. Een goed groenplan met stevige natuurlijke structuren is daarbij een must.

Door bijvoorbeeld meer bladverliezende, inheemse struiken te planten zorg je voor meer privacy voor gasten en tegelijkertijd een rustieke uitstraling. Bovendien is de bedrijfsvoering er dan op gericht om rekening te houden met dieren en planten - en heel belangrijk - het natuureigen landschap. We delen een aantal inspirerende voorbeelden.

Groene Koploper Erfgoed Bossem

Zo is Erfgoed Bossem behalve natuurboer ook logiesverstrekker met back-to-nature lodgetenten en sterrenkubuswoningen waarbij het lijkt of je in de open lucht slaapt. Het gedachtengoed van Erfgoed Bossem gaat van generatie op generatie over en je vind de natuurlijke kringloop op diverse levels terug. Behalve de natuurinclusieve veehouderij dragen de accommodaties het internationale keurmerk Green Key voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Ze doen er alles aan om het milieu te sparen zonder dat gasten inleveren op comfort of kwaliteit. De natuurexcursies leveren niet alleen extra inkomsten maar ook toegevoegde waarde voor de gasten op.

Groene Koploper Hoeve Springendal

Op het eeuwenoude erf van Hoeve Springendal scharrelen kippen en wroeten Bentheimer landzwijnen nog in het zand. Natuurrunderen en heideschapen zorgen voor het beheer van de gebloemde beekdalen. Trekpaarden worden nog ingezet voor werkzaamheden op de kruidenrijke graanvelden. Ook is er een grote bijenkast bij de ingang van het vakantiepark. De inlandse Zwarte Bij is bij uitstek aangepast aan het weerbarstige Nederlandse klimaat en is niet steeklustig of geneigd tot zwermen. De goede honingopbrengst is een extra bijkomstigheid en een verdienmodelletje voor de gasten.

Groene Koploper Mölke

Dit vakantiepark is de afgelopen 10 jaar compleet van identiteit veranderd. Door de Regge en het omliggende landschap als basis te gebruiken en zowel het aanzicht als de interne groene structuren daarop af te stemmen is de kwaliteit sterk verbeterd. Het gebruik van natuurlijke materialen, de oude schuur omgetoverd tot streekwinkel, het water naar binnengetrokken, zo maar een paar voorbeelden van wat Mölke heeft gedaan om natuur en landschap meer de basis te laten zijn.

Praktische tips om aan de slag te gaan met biodiversiteit

Krijg je na deze voorbeeldinspiratie zelf zin om je verder te verdiepen in biodiversiteit en wil je beginnen met bijvoorbeeld het inzaaien van een bloemen- of kruidenstrook rondom de entree van je vrijetijdsbedrijf? Geïnteresseerd in het verhogen van biodiversiteit in en rondom je camping, vakantiepark of B&B? Kijk voor praktische tips op Biodiversiteit.nl of Op eigen erf | Landschap Overijssel.
Stichting De Groene Koepel zet zich in voor groene verblijfsaccommodaties en biedt voor iedereen cursussen aan zoals ‘permacultuur’ en ‘eetbaar landschap’. Het Groenloket Overijssel geeft vrijblijvend advies welke bloemenmengsels geschikt zijn voor de ligging van jouw bedrijf. Meteen een biologisch bloemenmengsel bestellen kan ook via Bolster of Cruydthoeck of overweeg de cursus Gastheer van het Landschap.

Doe de scan duurzaam ondernemerschap

Wil je weten hoe je toeristische bedrijf er voor staat qua duurzaamheid? Door een paar vragen te beantwoorden over duurzaam en circulair ondernemen krijg je al het antwoord. De vragen zijn gebaseerd op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
Naar de SCAN

Upgrade

Is je bedrijf toe aan een duurzame upgrade? Lees dan ook deze mogelijkheden en weet dat er diverse stimuleringsmiddelen worden aangeboden. Zoals de regeling vergroenen entree/aanzicht en het voucher Bedrijfsnatuurplan. Meedoen aan inspiratiesessies en excursies is ook een optie. Zijn de eerste stappen al gezet maar zijn er uitdagende keuzes of stagneert het proces? Denk dan aan een Ateliersessie of maatwerkadvies.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Gertrude

Gertrude is adviseur pr & communicatie. In de rubrieken van ‘Natuurlijk ondernemen’ neemt ze vrijetijdondernemers in Overijssel mee met tips en inspirerende content. Met als doel stapsgewijs bedrijfsprocessen duurzamer en groener te laten verlopen. Kom in contact met Gertrude via gvankeulen@marketingoost.nl of 06-30990051.

Toon meer verhalen

Ook interessant