navigatie overslaan
Checklist

Vijf tips voor meer overnachtingen in 2024

 • 2 minuten leestijd
 • 20 dec 2023

De eerste reserveringen zijn vast al binnen maar wat kun je doen om je bezettingspercentage in 2024 verder te verhogen? Kersverse onderzoeksresultaten tonen aan wat gasten belangrijk vinden bij het boeken. We geven alvast vijf tips om je voordeel mee te doen. Meer weten? Klik op de linkjes onderaan.

 1. Zorg voor flexibele annuleringsvoorwaarden. Bij 62% van de boekingen spelen soepele annuleringsregels een rol. Omdat grote aanbieders en boekingsplatforms daar al mee werken vinden gasten dat steeds normaler. Zorg overigens niet alleen voor aantrekkelijke voorwaarden maar communiceer ze ook!
 2. Is je website op orde? Uit het onderzoek blijkt dat mensen steeds vaker rechtstreeks boeken bij de aanbieder en steeds minder via een boekingswebsite.
 3. Neem maatregelen op het gebied van duurzaamheid en communiceer dat met je gast. Ruim een derde houdt bij het boeken rekening met het milieu.
 4. Geef aan dat je een rustige plek of rustig verblijf biedt. Maar liefst 67% van de gasten komt voor de rust naar Overijssel.
 5. Zorg voor aantrekkelijke prijzen in de ‘schouderseizoenen’. Door de stijgende kosten probeert zo’n 20% het hoogseizoen te vermijden.

Ook leuk om te weten

Uit hetzelfde onderzoek leerden we dat:

 • Zo’n 7% van alle in Nederland geboekte vakanties in Overijssel plaatsvindt.
 • Onze gasten bij voorkeur verblijven op een camping of vakantiepark.
 • Naast ‘rust’ hebben vakantiegangers in Overijssel ook vaak een actieve vakantie of familiebezoek voor ogen.
 • Onze gasten wonen vooral in Zuid- en Noord-Holland en Noord-Brabant. Ook mensen uit Overijssel gaan graag in hun eigen provincie op vakantie.

Nog meer weten?

Ben je benieuwd naar meer recente kenmerken en trends? Raadpleeg het vernieuwde Dashboard Vakantiegedrag Nederlanders.

Bronnen: NBTC / CBS-Statline

Verantwoording

Het CBS onderzoekt sinds 2021 het vakantiegedrag van Nederlanders. De resultaten geven inzicht in onder meer de kenmerken van de ondernomen binnen- en buitenlandse vakanties en de achtergrondkenmerken van de vakantiegangers. Dat varieert van aantallen vakanties, soorten bestemmingen en type accommodaties tot de bestedingen. Onlangs zijn de onderzoeksgegevens van 2021 en 2022 toegevoegd aan het dashboard 'Vakantiegedrag Nederlanders'. Kennisplatform Oost maakt de vertaling naar Overijssel en formuleerde op basis daarvan bovenstaande tips.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?