navigatie overslaan

Aantal overnachtingen stabiliseert zich

  • 3 minuten leestijd

Na de Corona-dip, zagen we een forse stijging in het aantal overnachtingen. Dit kwam vooral door Nederlanders die in eigen land de zomer doorbrachten. Dat blijkt uit cijfers van CBS (Statistiek LogiesAccommodaties). Dit jaar zien we het weer wat normaliseren, al ligt het aantal nog altijd boven het niveau van 2019. Vooral Duitsers wisten onze provincie weer goed te vinden. We kijken al voorzichtig vooruit wat dit betekent voor dit en volgend jaar.

Foto: Barbara Trienen

Met bijna 1,6 miljoen overnachtingen in augustus lag dit aantal net iets lager dan in augustus 2022 (-4%). Vooral bij campings zien een flinke daling. Hier lag het niveau 17% onder dat van vorig jaar. Hoewel de maand juli daar – ondanks de regen – toch nog positief was, komt het beeld van de zomervakantie iets lager uit. Ten opzichte van 2019 (pre-Corona) zien we dat de aantallen nog altijd een stijgende lijn laten zien.

Hotels vormen uitzondering

Opvallend is de stijging van het aantal overnachtingen in hotels en B&B’s in augustus. Zowel de stijging (+11%) valt op, als het feit dat deze stijging, in tegenstelling tot andere accommodatie vormen, gestegen is in de binnenlandse markt (+14%).

Huisjesterreinen populair onder Duitsers

Het lijkt erop dat Duitse gasten onze provincie weer hebben gevonden, vooral als het gaat om huisjes. Met bijna 60.000 overnachtingen in augustus, ligt dit niveau 35% boven dat van vorig jaar. Dit maakt de daling onder Nederlandse gasten net weer goed.

Groepsaccommodaties blijven stijgen

Hoewel augustus net iets lager lag dan juli, zijn de aantallen overnachtingen die gerapporteerd zijn bij groepsaccommodaties wederom zeer hoog. Ook hier is opvallend dat veel Duitsers deze accommodaties hebben ontdekt. Met 66.000 overnachtingen in augustus is deze markt vertienvoudigd sinds 2019.

Prognose

Met inzicht in de eerste 8 maanden van dit jaar kan al een voorzichtige prognose worden gedaan voor het beeld over het hele jaar. Er zijn nu ruim 6,6 miljoen overnachtingen geteld. Trekken we de lijn door voor de laatste maanden, dan verwachten we uit te komen op bijna 8,8 miljoen overnachtingen. Dit is 8% meer dan vorig jaar.

De vooruitzichten voor volgend jaar zijn natuurlijk van veel zaken afhankelijk. Vanuit NBTC werd eerder deze week al gemeld dat de toenemende kans op extreem weer de vakantieplannen beïnvloedt . De verwachting is dat de binnenlandse markt redelijk stabiel zal blijven na de Corona-dip én piek. De inkomende markt zal naar verwachting nog wel verder groeien. Waarbij mogelijk ook toeristen uit zuidelijker gebieden het gematigde klimaat van ons land (en provincie) opzoeken.