navigatie overslaan

Toekomstige uitdagingen voor vakantieparken en campings

  • 5 minuten leestijd

Rapport ABN AMRO laat zien waarom de groei naar verwachting zal dalen en hoe je aan de slag kunt met duurzaamheid.

De vakantieparken en campings hebben de afgelopen tijd een ongekende populariteit ervaren, met volle bezettingen en flinke omzetstijgingen. Echter, ondanks het succes van deze recreatiebedrijven, zijn er signalen die erop wijzen dat de groei zich niet onbeperkt zal voortzetten. In dit rapport wordt nader onderzocht waarom de groei van vakantieparken en campings naar verwachting zal gaan dalen.

Hoewel Nederlanders de vakantie in eigen land hebben herontdekt en het aantal Duitse vakantiegangers gestaag toeneemt, zijn er ook uitdagingen die de groei kunnen belemmeren. Klachten over de service, verouderde accommodaties en hogere prijzen zijn enkele punten van zorg onder vakantiegangers. Bovendien blijkt dat de verhuur van particuliere woningen via platforms als Airbnb, Booking.com en huizenruilsites snel marktaandeel wint, waardoor traditionele vakantieparken en campings meer concurrentie ondervinden.

In dit rapport worden ook de gevolgen van de covid-pandemie besproken, die een grote impact heeft gehad op het reisgedrag en de vakantievoorkeuren van mensen. Flexibiliteit en annuleringsvoorwaarden zijn belangrijker dan ooit voor vakantiegangers, en de groeiende populariteit van camperreizen heeft geleid tot een afname van camperplekken op campings.

Ook zijn ook hotels creatief geworden in het aantrekken van vakantiegangers die in het verleden een vakantiehuis boekten. Dit betreft vooral senioren, die bijna 1 miljard euro per jaar aan fietsvakanties uitgeven.

Verder wordt de rol van duurzaamheid en technologische innovatie onderzocht. Ondernemers in de recreatiebranche zien in duurzaamheid en energiezuinigheid kansen om kosten te besparen en de aantrekkelijkheid voor gasten te vergroten. Ook de opkomst van 'digital nomads' en zakelijke reizigers biedt nieuwe perspectieven, maar vereist wel een andere benadering van het aanbod en de voorzieningen.

Vakantiegangers willen best een hogere prijs voor hun bezoek betalen. Uit een recente analyse blijkt ook dat het aantal betalingen bij en aan vakantieparken en campings ten opzichte van 2018 is verdrievoudigd. Het gaat de bezoeker met name om de kwaliteit die ze voor hun uitgave krijgen

Kortom, terwijl vakantieparken en campings momenteel floreren, staan ze voor verschillende uitdagingen die de groei kunnen temperen.

Aan de slag met duurzaamheid

Ben jij een ondernemer in de toeristisch recreatieve sector en wil je een positieve impact hebben op het milieu, je bedrijfsresultaten verbeteren en je gasten tevreden stellen? Dan is het tijd om verduurzaming in jouw vakantiepark of camping te omarmen! De wereld vraagt om duurzame oplossingen, en als ondernemers kunnen we het voortouw nemen en een verschil maken. Laten we samen de uitdaging aangaan en streven naar een groenere en meer duurzame toekomst.

De urgentie van verduurzaming is duidelijk aangegeven door het rapport van ABN AMRO, waaruit blijkt dat hogere energiekosten en stijgende voedselprijzen een duurzame bedrijfsvoering op de korte termijn essentieel maken voor vakantieparken en campings. Het rapport toont ook aan dat zowel het personeel als de gasten het belangrijk vinden dat een park of camping aandacht heeft voor verduurzaming. Bovendien heeft 41 procent van de ondernemers aangegeven dat een gebrek aan tijd en 38 procent een gebrek aan financiële middelen verduurzaming in de weg staat.

Begin Klein, Bereik Groot

Verduurzaming lijkt misschien een enorme opgave, maar laat dat je niet ontmoedigen. Begin met kleine stappen! Met simpele maatregelen kun je al direct positieve veranderingen zien. Deze kleine successen geven je de motivatie en ervaring om grotere duurzaamheidsdoelen te behalen. Wees niet bang om te experimenteren en te leren van elke stap die je zet. Voor je het weet, ben je een ware duurzaamheidskampioen!

Bespaar en Betrek je Gasten

Wist je dat duurzaamheid ook kan leiden tot kostenbesparingen? Door bewustwording van energie- en waterverbruik kunnen niet alleen jouw kosten dalen, maar ook die van je gasten. Betrek je gasten bij deze inspanningen en beloon hun duurzame gedrag. Creëer een win-win situatie waarin jouw duurzaamheidsinitiatieven bijdragen aan de tevredenheid van je gasten, en vice versa!

Ontdek de Schoonheid van de Natuur

Geef je gasten de mogelijkheid om meer te leren over de prachtige natuurlijke omgeving rondom je park. Organiseer educatieve activiteiten en geef ze de kans om te genieten van de lokale biodiversiteit. Een vakantie vol natuurschoon en bewustwording zal hun ervaring onvergetelijk maken en jouw park onderscheiden van de rest.

Werk Samen aan Afvalreductie

Een schone omgeving is een gelukkige omgeving! Werk aan afvalreductie door afvalscheiding te bevorderen en technologie in te zetten om efficiënter om te gaan met afvalstromen. Samen met je gasten kun je een positieve impact hebben op het milieu en de omgeving waarin je opereert. Laten we samen de handen ineen slaan om de wereld een stukje schoner te maken!

Duurzaamheid als Unique Selling Point

Steeds meer gasten zijn op zoek naar accommodaties die actief bezig zijn met duurzaamheid. Door duurzaamheid centraal te stellen in jouw park of camping, kun je jezelf onderscheiden en een groeiend publiek aantrekken. Laat jouw groene initiatieven zien en deel je inspanningen met trots. De toekomstige gasten zullen zich aangetrokken voelen tot jouw visie en bijdragen aan een duurzamere wereld.