navigatie overslaan

Willkommen! Stijgende lijn bezoeken van Duitse gast zet door

  • 3 minuten leestijd

In het eerste halfjaar van 2022 waren er maar liefst 87.000 Duitse gasten; goed voor 276.000 overnachtingen, binnen de provincie Overijssel. De huidige cijfers zorgen voor een vervijfvoudiging van de cijfers in dezelfde periode in 2021. Goed nieuws komt nooit alleen blijkt maar weer, uit het rapport blijkt ook dat het aantal overnachtingen afkomstig van de binnenlandse markt verder gestegen is.

In totaal gaat het om ruim 3.1 miljoen overnachtingen in Overijssel in het eerste half jaar van 2022. Hiervan is dus een mooi percentage afkomstig uit Duitsland, opgevolgd door België. Rolf Halverhout (Vechtdal Marketing): ‘’In het voorjaar heb ik een ondernemer gesproken die zich nog afvroeg of de investeringen in de Duitse markt de afgelopen vijf jaar nu teniet waren gedaan, maar bij deze ondernemer staat de camping nu ‘gewoon’ weer vol met Duitsers.’’ Ook elders merken ze de terugkeer van de Duitse gast: ‘’De Duitse menukaart komt weer vaker van pas op het terras!’’.

Voor-, hoog-, én naseizoen

De Duitse bezoeker wijkt op verschillende fronten ook af van de Nederlandse bezoeker, waardoor er een mooie spreiding in aantallen plaatsvindt. Quirine ter Haar (MarketingOost): ‘’Interessant aan de Duitse bezoeker is dat ze andere vakanties en feestdagen hebben dan de Nederlander én de Duitser boekt, anders dan de Nederlander, ook verder van tevoren. Waar de Nederlander een last-minute boeker is, hebben de Duitsers voor het najaar alweer geboekt.’’ Rolf bevestigt dit: ‘’Ik heb verschillende ondernemers hierover gesproken. Voor allemaal geldt dat de Duitser weer terug is maar niet bij iedereen in hetzelfde seizoen. Bij de één waren de Duitse bezoekers er vooral in het voorjaar en zijn het nu vooral Nederlanders in het hoogseizoen. Maar bij de ander viel het juist op dat in tegenstelling tot voorheen, de Duitsers er ook in het hoogseizoen zijn.’’

Wie’s früher war

Ondanks de mooie cijfers, is het aantal overnachtingen nog niet hersteld naar de aantallen van voor de pandemie: in de eerste helft van 2019 was de Duitse bezoeker verantwoordelijk voor zo’n 326.000 overnachtingen. Guido Wapstra (MarketingOost) schreef eerder al over de cijfers van 2022 in de eerste post van onze reeks ‘Wat er speelt’. Hierin sloot hij ook af met de prognose dat ‘voorzichtigheid geboden is in het najaar’. Door onder andere omstandigheden als de groeiende inflatie, hoge brandstof- en energieprijzen en de dalende koopkracht, zijn de vooruitzichten onzeker. De stijgende lijn in de cijfers voor Overijssel is echter zeker een goed begin.