Bijzondere tijden vragen om bijzondere stappen. Die van horecaman Mart Groenman uit Hengelo springen wat dat betreft zeker in het oog. De eigenaar van The Three Musketeers en ’t Neutje behoorde na een wintersportvakantie in Oostenrijk tot de eerste coronapatiënten in Nederland. Dat zette hem op een volledig ander spoor. Samen met een compagnon opende hij meerdere coronateststraten. “En gek genoeg zijn er nog wel overeenkomsten met mijn horecawerk ook”, zegt de ondernemer. De wijze lessen van Mart Groenman.

“In de zomer liep ik rond met het plan voor een teststraat. Ik kwam in contact met mensen die hetzelfde idee hadden. Samen zijn we aan de slag gegaan. We openden in oktober een commerciële teststraat in een pand in Hengelo dat al jaren leeg stond. Ondertussen openden we tien locaties in meerdere gemeentes. Mensen krijgen daar binnen een half uur de uitslag van de test. We draaien heel stabiel. In die zin is dit project een succes. Maar ik sta er natuurlijk met mixed emotions in omdat de deuren van mijn twee horecazaken gesloten zijn. Overeenkomsten zijn er trouwens ook: als gastvrije horecaondernemer faciliteer je de omstandigheden waarin mensen een gezellige avond kunnen hebben. Bij de teststraten draait het meer om klantvriendelijkheid. Mensen komen niet voor de lol, maar je kunt wel zorgen dat ze met een goed gevoel weg gaan. Ook daarin ben ik faciliterend: ik doe eigenlijk alles, behalve het testen zelf.”

“Voorbereiden op de periode na corona is lastig. Niemand had kunnen voorspellen dat we in deze situatie terecht zouden komen en niemand kan verder dan twee of drie weken vooruit kijken. En zelfs dan zijn die voorspellingen nog onzeker. Wel bouwden we in een van onze horecazaken een pizzeria, waarmee we ons op de afhaalmarkt richten. Dat is een grappig project, maar je haalt er natuurlijk nooit de normale omzet mee. Verder oriënteren we ons op een mogelijk vervolg van de coronateststraten. Mogelijk kunnen we een rol spelen bij de vaccinaties. We hebben ondertussen een landelijk netwerk en beschikbare ruimte. De komende tijd moet blijken wat de mogelijkheden zijn.”

“Als horeca in Hengelo proberen we elkaar waar mogelijk te helpen. Wij merken dat vooral in de eerste lockdown de gunfactor heel hoog was. Dat zakt nu wat af, omdat mensen deze periode zat zijn. Ook bij het project met de teststraten ben ik veel samenwerkingen aangegaan. Je komt terecht in een wereld die je niet kent. Niets is gesneden koek. En dat is ook weer ontzettend leerzaam. Je leert ook dingen die je in de horecawereld weer kunt toepassen, bijvoorbeeld over het verbeteren van de automatisering.”

“Je leert ook dingen die je in de horecawereld weer kunt toepassen, bijvoorbeeld over het verbeteren van de automatisering.”

 “Hou je niet alleen vast aan je eigen vakgebied. Juist horecamensen zijn heel flexibel en kunnen snel schakelen als de omstandigheden veranderen. Dat biedt best kansen.”

Wijze lessen uit het oosten: Mart Groenman (Three Musketeers/’t Neutje)

Samen aan de slag?

Samen willen we de regio’s en steden aantrekkelijk maken en houden om te wonen, werken en recreëren. Optimale balans tussen leefbaarheid en economie. Wij zijn o.a. expert, aanjager en verbinder op het gebied van gebieds- en aanbodontwikkeling. Heeft u vragen over kansen en mogelijkheden voor nieuwe conceptontwikkeling en producten in deze tijd, het ontwikkelen van een businesscase of geschikte financieringsmogelijkheden? Neem contact op met onze collega’s van Strategie & Onderzoek.

 

 

Shelly van Winden

Author Shelly van Winden

More posts by Shelly van Winden