Zoals verwacht laten de eerste cijfers over het zomerseizoen positieve cijfers zien. Maar dit maakt het verloren voorseizoen zeker niet goed. Dit blijkt uit de recente cijfers van CBS over het aantal overnachtingen in juli.

Het aantal overnachtingen in Overijssel is in juli met 14% gestegen ten opzichte van juli 2019. Gemiddeld in Nederland bedroeg dit 4%.
Deze groei komt volledig doordat de binnenlandse markt  met 25% is gegroeid (gemiddeld in Nederland was dit echter 31%).

Wegblijven buitenlandse gasten zorgt voor daling

Het wegblijven van buitenlandse toeristen zorgt in juli voor een daling van 36% in inkomende overnachtingen ten opzichte van vorig jaar. Waar we de laatste jaren steeds meer Duitse gasten mochten verwelkomen in Overijssel, is deze markt bijna helemaal weggevallen. Over de eerste zeven maanden van het jaar waren er ruim de helft minder overnachtingen door Duitsers dan in deze maanden in 2019. Belgische toeristen zijn nog terughoudender geweest; zij boekten driekwart minder overnachtingen in Overijssel.

Waar normaal gemiddeld 80% van de overnachtingen door Nederlanders wordt gemaakt, was dat dit jaar 90%. Onder kampeerovernachtingen zelfs 95%. Het wegblijven van de buitenlandse gasten is dus voor een deel opgevangen door binnenlandse gasten.

Groei te beperkt om slechte maanden te compenseren

Door de sluiting van de accommodaties in het voorseizoen  heeft deze goede maand de slechte maanden daarvoor nog niet goedgemaakt. In het eerste halfjaar zagen we nog een daling van 47% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019.
Na zeven maanden is de balans iets minder negatief, maar is er nog altijd een daling van 30% ten opzichte van vorig jaar.  Dat is iets positiever dan gemiddeld in Nederland (37%).
In totaal komt dit neer op ruim 2,7 miljoen overnachtingen in de eerste zeven maanden, waar dit er vorig jaar nog bijna 4 mln waren.

Kampeer- en huisjesterreinen positief in juli, maar afwezigheid Duitsers merkbaar

Kampeerterreinen haalden een plus van 11% in juli, maar landelijk was dit +23%. Hier zien we vooral het effect van het wegblijven van buitenlandse gasten (vooral Duitsers); van  45.000 overnachtingen naar 29.000 (-36%). De binnenlandse overnachtingen op kampeerterreinen stegen met 15%. Het slechte voorjaar is nog lang niet goed gemaakt; totaal nog op -35% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ook bij huisjesterreinen is de daling groot door het wegblijven van buitenlandse gasten; -45% overnachtingen in juli. Door de toename van Nederlanders die een huisje boekten in Overijssel (+54%) kon hier toch op totaalniveau een plus van 22% worden genoteerd.
Gemiddeld in Nederland was dit 18%. Over de zeven maanden samen zien we nog een achterstand van -24% in Overijssel ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld in Nederland is dat  nog meer (-28%).

Hotels, pensions en jeugdherbergen laten in juli een klein plusje van 11% ten opzichte van vorig jaar zien.  Gemiddeld in Nederland zagen hotels nog een daling van 23% in de maand juli. Totaal staan zij voor de eerste zeven maanden op -27% in Overijssel en -47% in NL.

De maatregelen hebben de groepsaccommodaties zwaar getroffen. Deze konden lange tijd helemaal niet open en deze accommodaties moeten het echt van het voor- en naseizoen hebben.  Zij zijn echter wel iets meer gericht op de binnenlandse markt, waardoor het wegblijven van buitenlandse gasten iets minder impact heeft.  De cijfers laten een daling van 3% in juli en 48% over de eerste zeven maanden zien ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld in Nederland is er een daling van -57%.

 

 

 

Shelly van Winden

Author Shelly van Winden

More posts by Shelly van Winden