Innovatie awards toeristische ondernemers Overijssel

3400 nieuwe banen dankzij innovatieve bedrijven

Toeristische ondernemers in de provincie Overijssel hebben intensief gebruik gemaakt van de innovatieregeling ‘Topprogramma Overijsselse Toeristische Ondernemers (TOTO)’. Maar liefst 125 bedrijven hebben innovaties opgestart. Gedeputeerde Roy de Witte reikte aan drie ondernemers de Toeristische Innovatie Award uit. De Witte: “De gastvrijheidseconomie heeft de afgelopen 4 jaar enorm goed gepresteerd met meer dan 3400 nieuwe banen sinds 2015 en dat is mede dankzij de innovatie ambities van de sector.”

Gastvrij Overijssel, de netwerkorganisatie voor de Overijsselse vrijetijdseconomie, is uitvoerder van het provinciale programma. Projectleider van het TOTO-programma Jan Ybema: “We zien een enorme diversiteit aan innovaties variërend van strategisch advies tot de ontwikkeling van nieuwe producten. Dit zijn intensieve trajecten maar cruciaal om je positie in de markt te kunnen versterken. Vanuit de branches HISWA-RECRON en KHN zijn adviseurs aangesteld om de ondernemers hierbij op weg te helpen en dat blijkt een schot in de roos. Ze kennen de sector en zijn tevens vertrouwenspersoon. Een innovatietraject nam gemiddeld anderhalf jaar in beslag.

Innovatie awards
Tijdens het afsluitende innovatiecongres op 3 december jl. ontvingen Expedition Outdoor, Taman Indonesia en ’t Akkertien de innovatie award uit handen van gedeputeerde Roy de Witte. De innovaties bestonden uit respectievelijk 3d simulaties van een klimpark voor mindervaliden, het gebruik van QR-codes voor een interactieve belevingskaart en de automatisering van een online boekingsprogramma. De Witte: “Ik feliciteer deze drie toppers met de innovaties die ze in gang hebben gezet. Juist de variatie laat zien dat de TOTO-regeling flexibel is. Dit is belangrijk omdat ieder bedrijf uniek is en moet kunnen inspelen op z’n eigen uitdagingen. Uiteraard geldt deze pluim voor alle 125 deelnemers die allemaal een topprestatie hebben geleverd!”

R&D belangrijk voor jongeren
Gastvrij Overijssel blijft ook de komende jaren inzetten op de ontwikkeling van R&D projecten. Ybema: “Het stimuleren van innovatie en het delen van kennis is het hart van ons samenwerkingsverband Gastvrij Overijssel. Een gedegen R&D-format biedt voor veel familiebedrijven een grote meerwaarde omdat ze vanwege hun beperkte schaalgrootte niet beschikken over een eigen onderzoeksafdeling. Ook de inzet van jongeren bij innovaties werkt erg stimulerend omdat ze anders denken en hier veel energie van krijgen. De komende jaren ligt de focus van een nieuw programma op het verder vergroten van de internationale toeristische markt én rendementsverbetering in een duurzaam jasje. Voldoende uitdagingen dus!”

Ondernemersbijeenkomst – Vrijetijdsbedrijf van de toekomst

Naast de uitreiking van de innovatie awards werden er ook de laatste trends en ontwikkelingen in de branche gepresenteerd. Dirk Beljaards, directeur KHN heeft zijn visie op de branche gegeven en de bezoekers konden in één van de onderstaande workshops inspiratie opdoen.

  • Neuromarketing | Josefien ten Have
  • Internationale trends & ontwikkeling| Dr. Jeroen Oskam
  • Goed werkgeverschap | FanFactory

Innovatiehandboek

Tijdens het gehele traject zijn er diverse workshops gegeven. de informatie hiervan is verzameld in een Innovatiehandboek Gastvrij Overijssel. Dit Innovatiehandboek is een verzameling van samenvattingen van de theorie en praktische tips, gegeven per workshop. In ieder hoofdstuk wordt een workshop behandeld. Aan het einde van ieder hoofdstuk vindt u de informatie van het bedrijf dat de betreffende workshop heeft gegeven. De ondewerpen zijn; leefstijlvinder, Customer Journey, De gast van NU!, Online marketing, AVG, Employee journey en Duurzaamheid in de praktijk.

 

Shelly van Winden

Author Shelly van Winden

More posts by Shelly van Winden