navigatie overslaan

Goed derde kwartaal helpt nu ook de groepsaccommodaties er weer bovenop

  • 2 minuten leestijd

In de eerste drie kwartalen van dit jaar waren er ruim 7 miljoen toeristische overnachtingen in Overijssel. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS. Voor Overijssel betekent dat een groei van ruim 9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en zelfs 15% boven 2019.

Gemiddeld in Nederland groeide het aantal overnachtingen de eerste drie kwartalen sterker (+27% t.o.v. 2021). Echter, andere regio’s in Nederland waren zwaarder getroffen tijdens de coronajaren, waardoor zij van verder moesten komen. In vergelijking met 2019 is de groei in Overijssel (+9%) sterker dan gemiddeld in Nederland (+3%). Een mooie bevestiging van het positieve beeld in sector deze periode.

Overnachtingen Overijssel verdeeld over jaar (x1000)

De groei in overnachtingen is voor een groot deel te danken aan de terugkerende buitenlandse – en dan vooral Duitse – gast. Het aantal inkomende overnachtingen in Overijssel ligt bijna weer op het niveau van voor de coronapandemie. In totaal waren er 854.000 inkomende overnachtingen in Overijssel in de eerste drie kwartalen van 2022. Dit is een groei van 148% ten opzichte van 2021. Hiermee ligt het aantal inkomende overnachtingen nog 14% onder het niveau van 2019, terwijl dit na het eerste halfjaar nog 24% onder het niveau lag.

Totaalgrafiek overnachtingen Overijssel

Met name het aantal overnachtingen door Duitsers (de belangrijkste buitenlandse markt voor Overijssel) groeide sterk. In totaal waren er 570.000 Duitse overnachtingen in Overijssel in het eerste driekwart van 2022. Hiermee ligt dit bijna weer op het niveau van voor de Coronapandemie (-5% t.o.v. 2019). Wanneer we puur naar Q3 kijken zien we dat er nog nooit zoveel Duitse overnachtingen in Q3 zijn geweest in Overijssel. Maar liefst 294.000 Duitse overnachtingen hebben er plaatsgevonden in Q3 in Overijssel. Dit is een stijging van 85% t.o.v. 2021 en een stijging van 8% t.o.v. het laatste pré Coronajaar (2019).

Overnachtingen door Duitsers

Wanneer er wordt ingezoomd op de types logiesaccommodaties zien we dat met name de groepsaccommodaties een sterke groei meemaken. Deze sector had het vooral zwaar te verduren tijdens corona, maar zien dat men de familie- en vriendenweekenden weer volop wil inhalen.

In totaal waren er 528.000 overnachtingen in groepsaccommodaties in Overijssel. Dit is een stijging van maar liefst 133% t.o.v. 2021 en 50% t.o.v. 2019. Dit, terwijl het gemiddeld in Nederland nog onder het niveau pré Corona ligt.

Ook in de andere types logiesaccommodaties zien we een sterke groei. Alle deelsectoren zitten inmiddels weer op het niveau pré Corona in Overijssel.

Overnachtingen in Overijssel