Meer Nederlanders op vakantie naar het buitenland, vooral naar Europese bestemmingen. Ruim 80 procent van de Nederlanders wil op vakantie dit jaar, dit is een stijging ten opzichte van de 70 procent in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de belangrijkste landen voor inkomend toerisme naar Nederland, zoals België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, is er een stijging van het aantal vakantieplannen. Dit blijkt uit de nieuwe resultaten van de Internationale Vakantiemonitor van NBTC. Met deze monitor meet NBTC sinds de start van de coronapandemie de impact van corona en, vanaf deze meting, de oorlog in Oekraïne op het reissentiment. Dit weekend zien we Duitse gast al terugkomen naar Overijssel!

Vakanties in eigen land dalen dit jaar
De resultaten uit de Vakantiemonitor laten zien dat minder Nederlanders de voorkeur geven aan een vakantie in eigen land (29%), in vergelijking met vorig jaar (39%). Dit geldt ook voor Duitsers (resp. 32% vs. 43%) en Britten (resp. 39% vs. 47%). Voor de meeste landen zijn vakanties naar Europese bestemmingen in trek.

“De behoefte om op vakantie te gaan naar het buitenland is groot. Vakanties in eigen land worden als gevolg van de toegenomen mogelijkheden om zonder veel belemmeringen naar het buitenland te reizen minder populair.”

NBTC schetste eerder dit jaar de verwachtingen voor het verblijfstoerisme in Nederland voor het hele jaar vanuit twee scenario’s: stabilisatie versus een daling van zo’n 7%. “Op basis van de nieuwe resultaten van de Vakantiemonitor gaan we er vanuit dat het binnenlands toerisme daalt, doordat Nederlanders meer naar het buitenland op vakantie gaan. Dit betekent dat er bijna 24 miljoen Nederlandse verblijfsgasten een vakantie in eigen land ondernemen. Daarnaast verwachten we dit jaar meer internationale gasten te verwelkomen. Daarvoor lopen de prognoses uiteen tussen de +48% en +90%. Op basis van deze meting van de monitor lijkt dit richting bovenkant van de bandbreedte te bewegen. Onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne en negatieve effecten op prijspeil en koopkracht moeten dan niet verder toenemen. De terugkeer van internationale gasten is welkom en bemoedigend, maar zelfs de bovenkant van de prognose ligt onder het niveau van voor de pandemie.

“In Overijssel was echter in 2021 de markt al hersteld en in aantal overnachtingen al boven het niveau van 2019”

Twee op de vijf mensen met vakantieplannen moet nog boeken
In vergelijking met de vorige meting in dezelfde periode vorig jaar, is – naast de vakantieplannen – ook het aantal vakantieboekingen toegenomen. Ook al zijn er meer boekingen, toch geeft nog gemiddeld 40 procent van de inwoners uit alle landen aan nog te moeten boeken. Dit geldt met name voor inwoners uit Frankrijk (45%), Duitsland (42%) en Nederland (41%). Het is nog onzeker of de inwoners met vakantieplannen ook daadwerkelijk boeken.

Van deze inwoners is wel gemiddeld twee derde zich aan het oriënteren. Om deze ‘zwevende boekers’ over de streep te trekken is het van belang om hun twijfels weg te nemen, bijvoorbeeld via flexibele annuleringsvoorwaarden en de nadruk te leggen op het veilig en vertrouwd naar en in Nederland te kunnen reizen.

 

Duitse gast keert nu al terug naar Overijssel

Volgens een rondgang van de Stentor in samenwerking met MarketingOost lijkt de Duitse gast Overijssel weer te vinden.  Vandaag publiceerde De Stentor hierover: Grote drukte op campings in Oost-Nederland tijdens paasweekend: buitenlandse gast keert terug | Regio | destentor.nl

Het bericht vanuit NBTC op nu.nl: Duitse toerist lijkt de weg naar Nederland kwijt te zijn | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Shelly van Winden

Author Shelly van Winden

More posts by Shelly van Winden