Dit zijn er circa 1,2 miljoen minder dan in 2019.  Uit de vandaag door CBS gepubliceerde cijfers over de maand november blijkt dat er van januari tot en met november 14% minder overnachtingen hebben plaatsgevonden.

Half december werd de lockdown nog verder aangescherpt, waarbij ook het eten in een restaurant van een hotel niet meer mogelijk was. Mede hierdoor is de prognose voor de aantallen in december heel negatief. Volgens ABN-AMRO is de prognose dat bestedingen in de sector in december ca 60% – 80% lager liggen dan vorig jaar.

In totaal zullen we daarmee in Overijssel op ruim 6 miljoen overnachtingen komen. Dat ligt 17% lager dan in 2019. De grootste klap komt door het wegblijven van buitenlandse gasten. Met bijna een half miljoen overnachtingen ligt dit 60% lager dan vorig jaar. In de binnenlandse markt was de daling beperkt tot 8%.

Kampeer- en huisjesterreinen lieten een daling zien van 9% resp. 14%. Hotels telden bijna een kwart minder overnachtingen. Groepsaccommodaties hadden ruim 40% minder overnachtingen.  In maart worden de definitieve cijfers over 2020 verwacht.

Shelly van Winden

Author Shelly van Winden

More posts by Shelly van Winden