In 2021 waren er ruim 7.7 miljoen toeristische overnachtingen in Overijssel. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2020. Gemiddeld in Nederland was deze stijging 19%. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van CBS, bewerkt in de Regiomonitor Overijssel.

De toename van 1.7 miljoen overnachtingen is voor het overgrote deel te danken aan de binnenlandse gast. Ook in dit tweede Coronajaar bleven veel mensen in Nederland en daarbij wisten ze Overijssel weer te vinden. Overijssel is na Zeeland de provincie met de grootste groei.

Hoewel het aantal overnachtingen door buitenlandse toeristen een klein plusje (4%) liet zien, is dit met in totaal circa 500 duizend overnachtingen nog niet eens de helft van wat we in 2019 mochten verwelkomen.

Onder deze buitenlandse gasten kwam nog altijd de meerderheid uit Duitsland. Met 300 duizend overnachtingen lag het niveau in 2021 nog 5% lager dan in 2020 en zelfs 60% minder dan in 2019. Onze zuiderburen kwamen wel iets vaker dan in 2020. Met 80 duizend overnachtingen door Belgen is dit echter een veel kleinere markt.

Alle accommodatie typen laten een stijging ten opzichte van vorig jaar zien. Kampeer- en huisjesterreinen wisten zelfs meer overnachtingen dan in 2019 te noteren. Hotels en groepsaccommodaties hadden het nog lastig en zijn nog niet terug op het niveau van voor de crisis.

Lees hier ook meer over de cijfers op landelijk niveau: Vorig jaar nóg minder buitenlandse toeristen dan in eerste coronajaar | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

En het artikel in De Stentor hierover: Ondanks corona piekt toerisme in Overijssel en Gelderland: meer boekingen dan in ‘normaal’ 2019 | Audio | destentor.nl

 

Shelly van Winden

Author Shelly van Winden

More posts by Shelly van Winden