In 2019 leek 2030 nog ver weg, maar nu we de psychologische grens over zijn naar het nieuwe decennium lijkt het ineens dichterbij, veel dichterbij. Als de verwachte ontwikkelingen dan ook al eerder waarheid lijken te worden dan gedacht, komt de toekomst wel heel snel dichtbij.

In mei 2019 is door het Trendbureau van Provincie Overijssel samen met MarketingOost de trendverkenning voor recreatie en toerisme in 2030 gepresenteerd.

Hierin werden naast trends en ontwikkelingen ook een zevental omslagpunten voorspeld.

Nu 10 maanden later zien we dat de tijd ons lijkt in te halen. De wereldwijde uitbraak van het Coronavirus laat ons zien dat de veranderingen sneller komen dan gedacht. Het is dus van belang om bij te blijven.

We geven je een korte beschouwing van de eerste twee omslagpunten, met adviezen.

  1. Uitgekocht Overijssel

Een (financiële) crisis? Het Coronavirus laat ons zien dat dit helemaal geen vreemde gedachte is. Ondernemers in Giethoorn merkten de terugloop in boekingen in februari al.

Advies:
Ook al kunnen specifieke internationale markten interessant zijn, zorg voor spreiding. Gisteren waren het de Chinezen die ineens niet meer kwamen, vandaag zijn het de Italianen en morgen misschien wel de Duitsers. Door interessant te zijn voor meerdere landen spreid je het risico. Blijf óók aantrekkelijk voor Nederlanders.

 

  1. Uitgewerkt Overijssel

Het personeelstekort in de Horeca loopt nog altijd op. Daar zijn nu ook de gevolgen van de WAB bijgekomen, waardoor ondernemers meer (dure) flexkrachten in moeten huren. KHN is al in gesprek om de uitzondering voor seizoenswerk ook binnen de horeca toe te passen.

Advies:
In ons eerdere artikel worden al een aantal mogelijke ideeën geboden om het personeelstekort aan te pakken. Denk aan andere doelgroepen zoals 50+’ers, mindervaliden en immigranten. Maar ook jongeren die een opleiding binnen het bedrijf krijgen. De technologische ontwikkelingen staan ook niet stil, tablets en straks zelfs robots kunnen een uitkomst bieden.

 

Binnenkort volgen de beschouwingen over de andere vijf omslagpunten.

Shelly van Winden

Author Shelly van Winden

More posts by Shelly van Winden