navigatie overslaan
Wat er speelt

Vakantiegangers zijn klaar voor agrotoerisme

  • 2 minuten leestijd
  • 21 jan 2024

De Italianen waren misschien wel de eersten. Met hun Agriturismo trekken ze nog altijd hordes toeristen naar hun landelijk gelegen boerderijen. Maar ook in Nederland groeit de vraag naar zogenaamde plattelandsvakanties: een uitgelezen kans voor (landbouw)ondernemers in onze natuurrijke provincie.

De cijfers

Recent onderzoek toont aan dat het aantal boerenbedrijven in Overijssel de laatste 10 jaar fors is afgenomen: waren er in 2013 nog 8300, in 2023 zijn dat er nog maar 6450. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat deze bedrijven steeds meer nevenactiviteiten ontwikkelen. Zo zien we een groeiend aantal zorg- en museumboerderijen, worden er meer stallingsmogelijkheden aangeboden en worden er meer activiteiten ontwikkeld op het gebied van natuur- en landschapsbeheer. Ook het aantal bedrijven dat agrotoerisme aanbiedt is tussen 2013 en 2023 sterk gegroeid. Overijssel stijgt met 4,6% (= 294 bedrijven) zelfs boven het landelijk gemiddelde van 4,2% uit.

Wat is agrotoerisme?

Agrotoerisme – ook wel plattelandsvakantie genoemd - is een verzamelnaam voor diverse recreatie- en toerismemogelijkheden op nog actieve boerderijen en tuinderijen. Denk daarbij aan drie hoofdcategorieën: Verblijfsrecreatie, dagrecreatie en de verhuur van recreatieve voorzieningen. Daarbinnen zijn nog vele varianten denkbaar. Van boeren camping tot B&B, van proeverijen tot workshops, van beleefboerderij tot buffelfarm.

Boerderijcamping Het Varsenerveld
Boerderijcamping Het Varsenerveld

Waarom agrotoerisme?

Een ander recent onderzoek toont aan dat de vraag naar zogenaamde plattelandsvakanties stijgt. Niet alleen bij ervaren plattelandsvakantiegangers, maar ook onder nog onervaren kampeerders. Waarom? Als belangrijkste redenen geven de respondenten aan:

  1. Relaxen, uitrusten en onthaasten (63%)
  2. Tijd in de natuur doorbrengen/ meer buiten zijn (56%)
  3. Ontsnappen aan/verandering van de eigen omgeving (38%)

Deze karakteristieken passen van nature heel goed bij onze provincie. Kijk naar de volop aanwezige natuur, het uitgebreide fiets- en wandelnetwerk en de nog aanwezige landbouwbedrijven.

Waar komt de doelgroep vandaan?

Plattelandsvakantiegangers komen - volgens het onderzoek - vooral uit Nederland, België en Duitsland. Maar liefst 21% van de Nederlanders kiest voor Overijssel. Daarmee staan we op een gedeelde derde plaats samen met Limburg. Bij de Vlamingen is dat slechts 2% en bij de Duitsers 7%.

Hebben we je op ideeën gebracht?

Zorg in dat geval voor een onderscheidend concept en een goed ondernemingsplan. Bekijk ook deze checklist. Wij voorzien graag in de benodigde onderzoek data voor de onderbouwing van je idee.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?