navigatie overslaan
Checklist

Aan deze 6 dingen moet je denken voordat je op zoek gaat naar nieuw personeel

 • 3 minuten leestijd
 • 28 okt 2022

Het is kommer en kwel, zeker ook in de Vrijetijdsbranche. Het gaat hartstikke goed nu alle maatregelen weer losgelaten zijn, maar (goede) medewerkers zijn maar moeilijk te vinden. Toch is er een aantal dingen die je als werkgever kunt doen om ervoor te zorgen dat je een aantal streepjes vóór hebt op de rest zodat de pareltjes bij jouw bedrijf aankloppen voor een baan. Waar moet ik aan denken als ik op zoek ben naar goed personeel?

 1. 6

  Doe inspiratie op bij anderen

  Zelf het wiel uitvinden? Niet doen! Collega-ondernemers die wel voldoende mensen hebben, doen iets goed. Ga met hen in gesprek, of beter: vraag hun medewerkers naar de reden dat ze voor een baan bij je vakgenoot hebben gekozen. Misschien hoor je wel iets waaraan je nog nooit hebt gedacht, dat ook bij jouw bedrijf past en dat gemakkelijk te realiseren is.

 2. 5

  Denk eens aan andere doelgroepen

  Denk eens buiten de gebaande paden als je op zoek bent naar goede mensen. Waarom zou een oudere werknemer, een nieuwkomer of iemand die re-integreert op de arbeidsmarkt geen goede werknemer kunnen zijn? Sterker nog: vaak zijn ze dankbaar dat een werkgever hun de kans biedt die ze ergens anders niet krijgen. Dat levert loyale medewerkers op!

 3. 4

  Leid personeel zelf op

  Zelf de regie in handen nemen bij scholing van medewerkers levert een mes op dat aan meerdere kanten snijdt. Je krijgt mensen die kennis hebben die specifiek bij jouw bedrijf, bij jouw product en bij jouw doelgroep past. Maar ongediplomeerde mensen aannemen zorgt er ook voor dat je uit een grotere vijver kunt vissen en je personeel vindt dat qua persoonlijkheid en skills alvast een prima match is. En er zijn nog subsidiemogelijkheden voor ook waardoor de kosten voor een opleiding mee kunnen vallen!

 4. 3

  Kijk naar je arbeidsvoorwaarden

  Salaris? Duidelijk. Maar denk er ook eens over na of je je openingstijden kunt aanpassen op een manier waarop je dezelfde omzet in minder uren kunt halen. Stel shifts in zodat mensen die alleen in de ochtend kunnen of willen werken bij jouw onderneming aan de slag kunnen. Biedt mensen toekomstperspectief, wees flexibel en vooral: ga met iedereen het gesprek aan. Goede ideeën komen vaak vanaf de werkvloer en kunnen ook ontstaan tijdens een sollicitatiegesprek met een kandidaat-werknemer!

 5. 2

  Werk samen met opleiders

  In Overijssel is een groot aanbod aan MBO en HBO opleidingen in de Vrijetijdssector. Ga eens in gesprek met deze bron van personeel. Ga in overleg over stageplaatsen, bijbanen of afstudeeropdrachten en zorg dat je docenten en studenten enthousiast maakt voor jouw bedrijf. Vakscholen als ‘Gastvrij’ zijn een mooi voorbeeld van samenwerking tussen opleiders en bedrijfsleven. Doe er je voordeel mee!

 6. 1

  Neem contact op met onze afdeling

  Door ons grote netwerk en onze kennis van zaken, kunnen we je in ieder geval op weg helpen in je zoektocht naar goede medewerkers. We kunnen je in contact brengen met opleiders en andere relevante instanties en denken met je mee over hoe je je kunt onderscheiden zodat je aantrekkelijk wordt voor sollicitanten. Ook voor advies op het gebied van subsidiemogelijkheden kun je bij ons terecht. Gewoon doen, daar zijn we voor!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?