navigatie overslaan
Wat er speelt

Blijven we in balans?

  • Geschreven door Shelly
  • 2 minuten leestijd
  • 10 okt 2021

‘Hoe gaat het met je?’ is een normale vraag. Als iemand daarop antwoord; ‘Nou, ik heb het afgelopen jaar meer geproduceerd dan vorig jaar, dus het gaat goed.’ Sta je toch vreemd te kijken. De welvaart van iemand kun je niet alleen bepalen door de economische waarde. Wel vreemd eigenlijk dat we dat wel voor een land doen…

Monitor Brede Welvaart

Vandaar dat er dit jaar een nieuwe methode is ontwikkeld. De Monitor Brede Welvaart van het CBS meet een hele verzameling aan indicatoren. Denk aan gezondheid, onderwijs, sociale contacten, milieu en wonen. Nu loopt de toeristische sector nog niet echt voorop als het gaat om duurzaamheid. Sterker nog; vliegverkeer geeft een flinke uitstoot aan CO2 en ook initiatieven om duurzamer te worden zijn eerder uitzondering dan regel.

Bestemming in balans

Maar als het gaat om brede welvaart wordt er wel steeds vaker verder gekeken dan alleen naar economische groei. Alle aandacht voor overtoerisme is hier een goed voorbeeld van. Leuk hoor om steeds meer toeristen naar een stad te trekken, maar hoe voelt een lokale bewoner zich hierbij? De vraag is dan ook waar de balans is tussen economische welvaart (uit toerisme) en brede welvaart met oog voor de bewoner en het milieu. De afgelopen jaren was er volledig aandacht voor groei; hoeveel meer gasten kunnen we aantrekken? Maar de balans begint over te slaan. De komende jaren zal de brede welvaart nog veel meer gewicht in de schaal gaan leggen.

De toekomst

Bovendien; platgetreden paden, aangetaste natuur en boze bewoners zijn nu eenmaal geen mooi visitekaartje voor de toerist. Die zal dan wel ergens anders heen gaan. Samen met ondernemers, bewoners en belangenorganisaties zijn we nu al in gesprek om hierop voorbereid te zijn, maar we zijn er nog niet. Laten we Oost-Nederland een voorbeeld maken van brede welvaart in balans! Wie doet er mee?

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Shelly

Shelly is adviseur strategie en onderzoek bij MarketingOost. In "Wat er speelt" neemt ze je mee in de trends & ontwikkeling binnen destinatiemarketing. Kom in contact met Shelly via svanwinden@marketingoost.nl of 06-82203157