In augustus waren er ruim 1.7 miljoen overnachtingen in Overijssel.  Dit is 15% meer dan in augustus vorig jaar. In Nederland was de stijging slechts gemiddeld 2%. Het aantal kampeerovernachtingen is zelfs met 25% gestegen. Dit blijkt uit de cijfers van CBS die vandaag zijn gepubliceerd.

De stijging van het aantal overnachtingen komt volledig door de binnenlandse gast (+22%). Door het wegeblijven van veel buitenlandse gasten daalde het aantal buitenlandse overnachtingen met 37%.

Augustus was vooral een topmaand voor kamperen

Kampeerterreinen lieten in augustus een groei van 25% zien. Dit was landelijk 27%.  Huisjesterreinen hadden met 530.000 overnachtingen 1% meer dan vorig jaar. Landelijk was dit gelijk gebleven. Hotels lieten een stijging van 13% zien in Overijssel. De gast overnachtten dus graag in hotels op het rustige platteland en de kleinere steden buiten de randstad.  De stijging bij de hotels is grotendeels gerealiseerd door de binnenlandse vakantieganger en de Duitse gast. Andere buitenlandse gasten bleven weg, maar omdat Overijssel een minder groot aandeel heeft van deze buitenlandse markt, hebben deze twee groepen een stijging mogelijk gemaakt, terwijl landelijk nog 20% aan aantal overnachtingen werd ingeleverd.

Beeld na 8 maanden 2020; bijna 1 miljoen minder overnachtingen

Het beeld in Overijssel na de eerste 8 maanden van 2020 is nog altijd niet positief. In totaal staat de teller op bijna 4.5 miljoen overnachtingen, waar dit vorig jaar op bijna 5.5 miljoen stond. Een verschil van 18%. Gemiddeld in Nederland ligt dit aantal nog 29% achter op vorig jaar. Hiermee lijkt de schade in Overijssel echter beperkt.

Vergeleken met gemiddeld in Nederland loopt Overijsel  wel achter op het aantal overnachtingen op kampeerterreinen (-14% vs. -9% NL). Ondanks de goede zomer is de klap van het misgelopen voorseizoen, niet goed gemaakt. Op de huisjesterreinen gaat het iets minder slecht dan gemiddeld in Nederland (-17% vs. -22% NL) en dat geldt ook voor de hotels (-20% vs,-43% NL). Overijssel heeft iets minder last van het wegblijven van buitenlandse gasten (behalve bij campings) dan gemiddeld in Nederland. De groepsaccommodaties staan er met -36% (NL -52%) nog steeds erg slecht voor.

Shelly van Winden

Author Shelly van Winden

More posts by Shelly van Winden