In april 2022 bedroeg het aantal overnachtingen in Overijssel 641.000. Dat blijkt uit de cijfers van CBS.  Hiermee zijn we  alweer 11% boven het niveau van voor Corona;  april 2019 (577.000).

Deze stijging komt doordat de Nederlander nog veel op vakantie ging in eigen land. Er waren bijna een kwart meer overnachtingen door binnenlandse gasten dan in april 2019.
De buitenlandse gast wist dit jaar in april Overijssel ook wel weer te vinden, al is dit aantal nog niet terug op het oude niveau.(128.000, -21%). In het eerste kwartaal van het jaar lag dit nog 32% achter op 2019.

In 2021 waren er in april nog maatregelen, waaronder de sluiting van de horeca. Hoewel het desondanks een redelijke maand was qua overnachtingen, zien we nu in 2022  dat de  aantallen overnachtingen bijna twee keer zo hoog liggen.

De hotelsector heeft het relatief zwaar gehad, maar lieten in april ook weer een positief beeld zien en  zijn zelfs ook weer boven niveau van 2019 (+5%)
Kampeer- en huisjesterreinen lieten respectievelijk een plus zien van 7% en 8%
Groepsaccommodaties merken de inhaalslag om weer op pad te kunnen het meest: 84% meer overnachtingen dan in april 2019.

Gemiddeld in Nederland lag het aantal overnachtingen in april 2022 nog maar 1% boven dat van april 2019.
Het aantal overnachtingen door binnenlandse gasten was hierbij iets minder hard gestegen dan in Overijssel (+13% tov 2019), maar de overnachtingen door buitenlanders lagen nog maar 10% achter op het niveau van 2019.

Het aantal overnachtingen in Overijssel lag met 690.000 in het eerste kwartaal ruim boven dat in 2021 (+43%) en zelfs 6% boven dat in 2019.

In totaal komt daarmee in de eerste vier maanden van 2022 op ruim 1.3 miljoen overnachtingen in Overijssel.
Dit is tweederde meer dan in dezelfde periode vorig jaar en ligt 8% boven het niveau in 2019.
De hotelsector ligt nog 3% onder het niveau, andere typen verblijfsaccommodatie liggen er gemiddeld 12% boven.

Vorige week verscheen er nog een bericht in De Stentor over het eerste kwartaal: https://www.destentor.nl/zwolle/toerisme-oost-nederland-krabbelt-op-belgen-en-duitsers-keren-terug~a60981fd/

Vooruitzichten

Uit de vorige voorspellingen van de Stratech Benchmark voor de verblijfsrecreatie leek de Paasvakantie af te stevenen op een mooie bezetting. Helaas gooide het wisselvallige weer roet in het eten. De prestaties met Pinksteren en Hemelvaart maakten gelukkig weer veel goed. De maand mei laat hierdoor volgens Stratech een wisselend beeld zien.

Hoewel voor de zomervakantie de boekingen nog achterlopen, kan dit beeld nog kantelen (door de chaos op de luchthavens, de hoge brandstofprijzen en internationale ontwikkelingen).  Dit blijkt ook uit onderzoek van de ANWB.  Vakantiegangers blijven deze zomer dichter bij huis vanwege het coronavirus, de hoge brandstofprijzen en de inflatie. Een kampeervakantie met eigen tent of caravan blijft het meest populair. Ook reizen vakantiegangers bij voorkeur met de auto.

 

 

Shelly van Winden

Author Shelly van Winden

More posts by Shelly van Winden