navigatie overslaan

Hoeveel Chinezen komen er naar Giethoorn?

De meest gestelde vraag. En helaas kunnen we hier geen waterdicht antwoord op geven. Volgens het CBS overnachtten in 2021 6000 Aziaten in Overijssel; zij waren goed voor zo’n 11.000 overnachtingen. Wanneer we kijken naar het laatste pré-Coronajaar (2019) zien we dat 20.000 Aziaten Overijssel bezochten en deze zorgden voor 35.000 overnachtingen. Ter vergelijking, in 2021 waren er maar liefst 298.000 overnachtingen door Duitsers in Overijssel!

Hoeveel bezoekers trekt Giethoorn jaarlijks?

Hierbij moet verschil gemaakt worden tussen dagrecreatie en verblijfsgasten. In 2021 trok de toeristische regio Weerribben-Wieden (geografisch gelijk aan de gemeente Steenwijkerland) volgens de Regiomonitor van MarketingOost 517.000 overnachtingen. Dagrecreanten zijn een stuk lastiger in kaart te brengen. Het programma verborgen verleden van Nederland schatte zo’n 700.000 terwijl Nederland is Vol 350.000 schatte. We zijn druk bezig dit sterker in kaart te brengen!

Hoeveel overnachtingen / bezoekers trekt een stad of dorp?

Hier zijn niet altijd specifieke cijfers over bekend. MarketingOost heeft cijfers beschikbaar over de verschillende regio’s in Overijssel (Weerribben-Wieden, IJsseldelta, Vechtdal, Salland, Twente, , Zwolle en Overijssel). Kijk op de pagina's per regio voor specifieke cijfers en feiten.

Voor kleinere steden / dorpen hebben we dit niet in kaart, maar we denken graag met u mee. Neem hiervoor contact met ons op!

Hoe komen jullie aan de cijfers over het aantal overnachtingen per regio?

De Regiomonitor Overijssel vertaalt provinciale cijfers zoals berekend door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) naar regio’s. Hiervoor wordt aanvullend onderzoek gedaan onder alle toeristische-recreatieve bedrijven in het verzorgingsgebied van MarketingOost. Hierdoor is het marktaandeel van elke regio te bepalen. Het onderzoek wordt aangevuld met cijfers van bedrijven die te klein zijn om bij CBS in beeld te zijn.

Hoeveel overnachtingen zijn er in de Hanzesteden?

De Hanzesteden zijn ontzettend populair! De negen Hanzesteden: (Kampen, Zwolle, Deventer, Hasselt, Hattem, Doesburg, Elburg, Zutphen & Harderwijk) groeien aan populariteit. In 2020 zijn er meer dan één miljoen overnachtingen geweest in de Hanzesteden. Voor meer cijfers zie de pagina van de Hanzesteden.

Wat geeft een toerist uit in Overijssel?

Dé bron hiervoor is het Vakantie onderzoek van het CBS, waarover MarketingOost mag beschikken. In totaal wordt er circa 3 miljard uitgegeven in de vrijetijdssector (inwoners & toeristen). Op de regiopagina's kunt u dit specifiek bekijken.

In de bestedingscijfers zijn alle kosten van de vakantie opgenomen. Dus zowel de overnachting als bijv. uitstapjes etc. de exacte definitie: De directe uitgaven die voor een bepaalde vakantie zijn gemaakt, dat wil zeggen reiskosten, verblijfkosten, uitgaven aan voeding en overige kosten die rechtstreeks verband houden met de vakantie (bijvoorbeeld verzekeringen, entreegelden, souvenirs en foto’s).

Hoeveel directe en indirecte banen levert toerisme op in Overijssel?

Er zijn verschillende definities van recreatie & toerisme in omloop. Het CBS kent categorieën “Horeca” en “Cultuur, sport & recreatie”, waarbinnen de recreatie en toerisme een flink aandeel heeft. In de landelijke R&T standaard zijn afspraken gemaakt over de definitie van de sector. Deze data wordt ontsloten via LISA.

Ik ben ondernemer en zie kansen voor een uitbreiding of nieuw bedrijf: aan welke onderbouwing kunnen jullie mij helpen?

Dat hangt uiteraard helemaal van uw bedrijf en plannen af. We kunnen in elk geval gratis en vrijblijvend één van onze mensen langs sturen. Die kan u aan cijfers helpen, kent eventuele subsidiemogelijkheden en marktpartijen die u hierbij zouden kunnen helpen. Neem hiervoor contact met ons op.

Kunnen jullie mij helpen met een onderzoek onder mijn gasten/inwoners/doelgroep?

Jazeker. Onze medewerkers hebben ten eerste ruime ervaring met het stellen van de juiste vragen, zodat u ook de antwoorden en inzichten krijgt die u wilt. Of wij de coördinatie voor u doen of niet, bepaalt u helemaal zelf. We kunnen een postcodeanalyse uitvoeren, een geografische analyse uitvoeren, bewonersonderzoek coördineren, helpen bij inzicht in beschikbare data *in uw gemeente / regio en/of u helpen met andere hulpvragen. Daarnaast beheren wij het VisitOost panel, waarin mensen zitten die fan zijn van Overijssel. Dit panel kunnen we, tegen vergoeding, ook laten helpen.