navigatie overslaan

Kans voor Overijssel: Vakantievoorkeuren verschuiven

  • 3 minuten leestijd

Overijssel biedt grote kansen voor binnenlandse vakanties

Uit recente gegevens van verschillende onderzoeken blijkt dat Nederlandse vakantiegangers nog steeds graag in eigen land op vakantie gaan. De laatste cijfers van NBTC laten zien dat 22% van de Nederlanders van plan is om hun eerstvolgende vakantie in Nederland door te brengen, hetzelfde percentage als vorig jaar. Deze stabiele trend biedt grote kansen voor de toeristische sector in Overijssel, vooral gezien de verschuiving in voorkeuren binnen binnenlandse bestemmingen.

Overijssel: Stijgende Populariteit als Vakantiebestemming

Volgens een onderzoek van Hendrik Beerda behoren de Veluwe en Zuid-Limburg nog steeds tot de favoriete vakantiestreken binnen Nederland, maar Overijssel heeft een opmerkelijke stijging doorgemaakt. De regio staat nu op de zesde plaats, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van 2011. Deze groei in populariteit toont aan dat steeds meer Nederlanders de unieke attracties en de natuurlijke schoonheid van Overijssel ontdekken.

Invloed van Extreem Weer op Vakantiegedrag

Een belangrijke factor die invloed heeft op de vakantiekeuzes van Nederlanders is het weer. Uit onderzoek van NBTC blijkt dat gemiddeld 37% van de ondervraagden aangeeft dat toenemende extreme weersomstandigheden hun vakantiekeuzes beïnvloeden. Van deze groep past bijna de helft hun bestemming aan. Veel Nederlanders geven nu de voorkeur aan vakanties dichter bij huis en vermijden Zuid-Europa vanwege de hittegolven en andere extreme weersomstandigheden. Dit biedt Overijssel een uitstekende kans om zich te profileren als een aantrekkelijke en veilige vakantiebestemming.

Verschuiving in Voorkeuren

Opvallend is dat de populariteit van strandvakanties in eigen land vorig jaar iets is gedaald. Dit kan te maken hebben met het veranderende weer en de zoektocht naar diversere vakantie-ervaringen. Voor Overijssel, met zijn verscheidenheid aan natuur, cultuur en recreatiemogelijkheden, betekent dit een kans om deze vakantiegangers aan te trekken die op zoek zijn naar meer dan alleen het strand.

Last-Minute Boekingen Stijgen

Door het slechte weer in Nederland deze zomer zien reisbureaus een stijging in last-minute boekingen naar zonnigere bestemmingen. Toch biedt dit ook kansen voor Overijssel om in te spelen op de vraag naar spontane en dichtbij gelegen vakantieopties. De diversiteit aan accommodaties en activiteiten in Overijssel maakt het een perfecte bestemming voor last-minute vakantiegangers.

Vakantiegedrag in Cijfers

Uit de gegevens van het CBS blijkt verder dat 1 op de 5 Nederlanders in 2023 niet op vakantie is gegaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder financiële overwegingen en persoonlijke voorkeuren. Toch blijft het eigen land een populaire keuze voor degenen die wel op vakantie gaan, mede door de bovengenoemde factoren.

Kansen voor Overijssel

De vakantievoorkeuren van Nederlanders zijn duidelijk aan het veranderen. De combinatie van toenemende extreme weersomstandigheden, de aantrekkelijkheid van Nederlandse vakantiegebieden zoals Overijssel, en het gemak van dichtbij huis blijven, spelen allemaal een rol in deze verschuiving. Voor de vrijetijdssector in Overijssel biedt deze trend enorme kansen. Door in te spelen op de groeiende vraag naar binnenlandse vakanties, kan Overijssel zich verder profileren als een topbestemming voor Nederlandse vakantiegangers.

De provincie biedt een breed scala aan mogelijkheden, van prachtige natuurgebieden en culturele attracties tot diverse recreatieve activiteiten. Door gerichte marketing en het aanbieden van aantrekkelijke vakantiepakketten kan Overijssel zich onderscheiden en nog meer toeristen aantrekken.

Bronnen: