navigatie overslaan

Overijssel stijgt in populariteit als vakantiebestemming

  • 2 minuten leestijd

Nederlanders met vakantieplannen willen deze vaker in Overijssel doorbrengen

Momenteel heeft 9 op de 10 ondervraagden de intentie om in de komende 12 maanden op vakantie te gaan. Dit is meer dan vorig jaar, toen 8 op de 10 aangaf het komende jaar op vakantie te gaan. Dit blijkt uit de negentiende editie van de Vakantie Sentiment Monitor die het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) deze week uitbracht.

Overijssel gestegen in populariteit

Waar in maart 2023 nog 5% van de Nederlanders met vakantieplannen in Nederland aangaven dit in Overijssel te gaan doen, is dat nu gestegen naar 10%. Hiermee staat Overijssel in de top 3 van populaire binnenlandse bestemmingen.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de maand mei een populaire vakantiemaand te zijn onder Nederlanders; 1 op de 5 heeft vakantieplannen voor de maand mei.

Extreem weer leidt tot vakantieaanpassingen

Extreme weersomstandigheden beïnvloeden de vakantiekeuze voor gemiddeld 46% van alle ondervraagden. Als gevolg van extreem weer passen vakantiegangers vooral de periode aan waarin ze op vakantie gaan. Ook kiest 1 op de 5 Nederlanders voor een andere bestemming door toenemende extreme weersomstandigheden. Toch blijft het aandeel dat voor eigen land kiest stabiel rond een kwart van de ondervraagden.

Marktpotentie

Niet alleen hebben meer mensen de intentie om op vakantie te gaan, ten opzichte van vorig jaar hebben ook meer Nederlanders al een vakantie geboekt (51%). Er is echter ook nog een grote groep (39%) die wel plannen heeft, maar nog niet geboekt heeft. Ook onder Duitsers en Belgen is deze groep vergelijkbaar. We zagen deze trend ook al terug in een analyse van boekingsdata. Lees hier meer van NBTC.