navigatie overslaan

Overijssel blijvend in trek bij buitenlandse gast

  • 2 minuten leestijd

Recordaantal van ruim 9,1 miljoen toeristische overnachtingen in Overijssel in 2023.

Buitenlandse gasten, vooral Duitsers, wisten Overijssel weer goed te vinden in 2023. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van CBS. Hoewel de Nederlander weer relatief vaak het buitenland opzocht het afgelopen jaar, zagen we in Overijssel een groei van 45% in overnachtingen door buitenlandse gasten.

Groei inkomend toerisme: 45%

Tijdens de ‘Corona-jaren’(2022-2021) zagen we dat vooral de buitenlandse gast nog wegbleef uit Nederland. In 2022 was er vervolgens een flinke stijging terug naar het niveau van 2019 (1.1 miljoen). In 2023 is dit nog verder gestegen naar ruim 1,6 miljoen overnachtingen door buitenlanders (18%), waarvan ruim 1 miljoen door Duitsers. Gemiddeld in Nederland was de groei in de inkomende markt 23%.

Groei binnenlands: 1,6%

De binnenlandse markt is na de stijging de afgelopen jaren nu gestagneerd. De hotelovernachtingen zijn nog flink gestegen, maar de overnachtingen door Nederlanders op kampeer- en huisjesterreinen in Overijssel zijn gedaald. Gemiddeld in Nederland is de binnenlandse markt 1% gedaald.

Bestedingen ook flink in de lift

In totaal was er een groei in overnachtingen ten opzichte van vorig jaar van 7%. Ten opzichte van 2019 zelfs 25%. Vooral hotels hebben een groei laten zien (+20%) en groepsaccommodaties (+18%). Deels komt deze groei in overnachtingen in hotels door een forse stijging van de zakelijke overnachtingen (+43%). Deze hotelovernachtingen zorgen voor een grotere stijging in bestedingen. In totaal hebben alle gasten ca. 465 miljoen in Overijssel besteed.

Regenachtige augustus

Nederlanders waren vooral in de zomer vorig jaar minder in eigen land/ Overijssel dan vorig jaar (-10%). Vooral in augustus wat het regenachtig. Mede doordat 89 mm neerslag was, terwijl dat in 2022 maar 9 mm was, zagen we 6% minder overnachtingen dan vorig jaar. Buitenlanders kwamen juist wel meer in mei (+70%) en juli (+65%).