navigatie overslaan

Vooral inkomend toerisme zorgt voor stijging in 2023

  • 2 minuten leestijd

Het aantal overnachtingen door buitenlandse gasten is in 2023 met bijna de helft toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. De teller zal naar verwachting op 1,6 miljoen inkomende overnachtingen uitkomen. Overijssel laat de sterkste groei zien. Gemiddeld ligt de groei in Nederland op 23%.

De CBS cijfers laten zien dat het totaal overnachtingen in 2023 naar verwachting* uit zal komen op ruim 9,1 miljoen. Dit is een stijging van ca 7% ten opzichte van vorig jaar. Dit is vergelijkbaar met gemiddeld in Nederland. Ten opzichte van 2019 (pre-corona) ligt dit zelfs 24% hoger. Het binnenlands toerisme laat een stabiel beeld zien (1% groei). Gemiddeld in Nederland is er 1% daling, dus ook hier heeft Overijssel een positief resultaat laten zien.

Vooral veel Duitsers weer terug

De grote groei in het inkomende toerisme is vooral op het conto te schrijven van de Duitse gast. Deze is verantwoordelijk voor tweederde van inkomende overnachtingen.

Groei in voor- en najaar

De relatief natte zomer dit jaar zien we terug in de cijfers van met name augustus. Daar lag het aantal overnachtingen lager dan vorig jaar. De andere maanden lag het gelijk of hoger. Vooral in het voor- en najaar was er een stijging zichtbaar. De eerste twee maanden van 2022 waren lager door Coronamaatregelen.

*: De meest actuele cijfers van het CBS zijn t/m november. Tot en met november waren er al bijna 8.8 miljoen overnachtingen. Voor het vergelijk tussen jaren zijn de cijfers van december 2023 geschat.