navigatie overslaan

Overnachtingscijfers juli: Weersinvloeden en Internationale Gasten

  • 2 minuten leestijd

Overijsselse cijfers over juli laten wisselend beeld zien

[Overijssel, 11 september 2023] De overnachtingscijfers voor de maand juli in Overijssel laten een gevarieerd beeld zien, beïnvloed door zowel de weersomstandigheden als internationale gasten. Ondanks enkele uitdagingen door regenachtig weer, blijft Overijssel een aantrekkelijke bestemming voor reizigers, vooral internationale bezoekers.

Campings getroffen door slecht weer

In juli werden er 10% minder overnachtingen op campings geregistreerd in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, waarbij vooral Nederlandse gasten afwezig waren. In tegenstelling hiermee lieten huisjesterreinen en hotels een bescheiden groei zien.

Stabiele Totaalcijfers

In totaal werden er, net als vorig jaar, meer dan 1,3 miljoen overnachtingen in Overijssel geregistreerd, volgens de meest recente gegevens van het CBS. Het eerste halfjaar vertoonde nog een stijgende lijn met een groei van 18%, en in juni was er nog een stijging van 9%. Echter, deze positieve trend zette zich niet door in juli.

Internationale gasten komen naar Overijssel

Ondanks het slechte weer wisten vooral buitenlandse gasten Overijssel te vinden. Het aantal overnachtingen door internationale bezoekers steeg met 67% ten opzichte van juli 2022, met een opvallende toename van 78% onder Duitse gasten. Nederlandse bezoekers daalden daarentegen met 11%. Het lijkt erop dat veel Nederlanders weer de keuze maken om naar het buitenland op vakantie te gaan.

Verschillen tussen accommodaties

Kampeerterreinen werden het zwaarst getroffen door het slechte weer, met een afname van 10% in het aantal overnachtingen. Hierbij was er een opmerkelijk verschil tussen de Nederlandse markt (-15%) en de inkomende markt (+42%). Grote parken leken nog wel stabiel, terwijl middelgrote en kleine parken het moeilijker lijken te hebben. Huisjesterreinen en hotels lieten een bescheiden groei zien(2%). Hotels zagen weliswaar minder Duitsers, maar wisten op Nederlandse markt nog wel te groeien. Huisjesterreinen profiteerden voornamelijk van de buitenlandse markt, met name Duitse gasten. Opvallend was de sterke stijging van groepsaccommodaties met maar liefst 63%, vooral onder Duitse gasten die in grotere groepen (>10 personen) reisden.

Verwachtingen voor augustus en plannen

Hoewel de cijfers voor augustus nog niet beschikbaar zijn, wordt verwacht dat deze een positiever beeld zullen laten zien, gezien het mooie weer gedurende die maand en de meldingen uit het veld van een drukker seizoen. Tevens lijkt het erop dat het toeristische seizoen langer doorloopt, aangezien er al veel boekingen zijn voor september. Met betrekking tot de toekomstige vakantieplannen van mensen en de invloed van de weersextremen die deze zomer werden waargenomen, blijft het nog onzeker hoe dit de keuzes van reizigers volgend jaar zal beïnvloeden.