navigatie overslaan

Blue Monday? Drie ontwikkelingen die reden zijn voor optimisme!

  • 3 minuten leestijd

Feit, fabel, reclamestunt: er gaan wat verhalen rond over het fenomeen Blue Monday. In 2005 zou de Britse psycholoog Cliff Arnall de derde maandag van januari hebben uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van het jaar. Of zijn formule wel of niet klopt en wat de achterliggende gedachte ook mogen zijn: een beetje goed nieuws doet in deze druilerige maand niemand kwaad. Daarom gingen we bij Kennisplatform Oost op zoek naar drie redenen voor optimisme in 2023!  

Meer aandacht voor duurzaamheid 

We willen vooropstellen dat we met z’n allen voor grote vraagstukken staan, waarin we een mooie rol voor de vrijetijdseconomie weggelegd zien in de oplossingen. Maar dat er ook goed nieuws is, bewijst een bijzonder bericht na een verschenen rapport van de Verenigde Naties. De conclusie van dit rapport is dat de ozonlaag langzaam maar zeker aan het herstellen is. Binnen enkele decennia zou dit betekenen dat de ozonlaag volledig hersteld is. En ook op kleinere schaal is er reden voor optimisme, want ook in Overijssel wordt gekeken hoe je een steentje bijdraagt aan een duurzamere wereld. We zien gelukkig ook meer duurzame, circulaire en natuur-inclusieve initiatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 1.300 laadpalen die in 67 gemeenten in Gelderland en Overijssel werden geplaatst in 2022. In drie jaar tijd betekent dit dat er 4.000 laadpalen worden gerealiseerd. Zo wordt elektrisch rijden in de toekomst nog toegankelijker, een mooie ontwikkeling als je bedenkt dat vanaf 2030 alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. 

Minder leegstand centra  

Hoofdstraten die in spookstraten veranderden: online shoppen was een van de redenen dat we leegstand in de binnensteden een probleem zagen worden. Niet gezellig en bovendien een vreemde ontwikkeling in tijden van een woningcrisis. Bij RTV Oost kopten ze gelukkig op 11 januari over de mooie ontwikkelingen op het gebied van leegstand in de binnenstad. Uit cijfers van marktonderzoeker Locatus blijkt dat er eind 2022 sprake was van een daling van 6,6 naar 5,4 procent in leegstand van winkels. In het artikel spreekt onder andere binnenstadsmanager Peter Brouwer (Deventer) over de diversiteit van de zaken die in de stad openden: ‘’Het gaat om het totaalplaatje van het winkelen, de culturele voorzieningen en de aanwezige horeca.’’ In aanloop naar het MarketingOost symposium sprak de organisatie ook met diverse bestuurders over dit thema, waarin het belang van samenwerken binnen het vrijetijdslandschap ook benadrukt werd.

Blijvende groei in toerisme vanuit buurlanden verwacht 

En dan ten slotte nog een puntje voor optimisme over de branche: NBTC geeft in hun laatste rapport aan dat ze een groei van inkomend toerisme van 16% verwachten ten opzichte van 2022. Voor binnenlands toerisme verwachten ze een kleine 2% groei. ‘‘’De verwachtingen voor Nederland en onze buurlanden Duitsland en België zijn het meest positief omdat een deel van de reizigers in economische moeilijke tijden ervoor kiest om dichterbij huis te blijven.” Dit biedt Overijssel kansen, onder andere op het gebied van duurzaamheid.