Hoe inspelen op ‘groen’ zorgt voor duurzame gast- en bezoekerservaringen
- 3 minuten leestijd
- 7 dec 2023
Actief zijn in en bewust genieten van de natuur dragen bij aan een betere gezondheid en welzijn. De invloed van een groene omgeving en natuurervaring is direct positief voor het welzijn van mensen. Zelfs alleen al door naar de natuur te kijken, kunnen we stress verminderen. Ook in onze vrije tijd zorgt de natuur niet alleen voor ontspanning, jouw gasten en bezoekers voelen zich dan ook gelukkiger en gezonder. Hoe kun je als vrijetijdsondernemer inspelen op wensen van bezoekers met natuurlijker aanbod? We bieden in dit artikel wat eerste ideeën, maar we helpen ook graag om dit goed aan te pakken, bijvoorbeeld met een Bedrijfsnatuurplan.
Groene plekken creëren
Zoek of creëer stille plekken in de natuur waar gasten kunnen mediteren, yoga beoefenen of gewoon genieten van de rust. Deze plekken bevorderen ontspanning en welzijn. Als je wellness faciliteiten aanbiedt, maak dan gebruik van natuurlijke elementen zoals hout en steen in het ontwerp. Overweeg buitenjacuzzi's of sauna's met uitzicht op de natuur. Tenslotte: kijk of je iets kunt met natuurlijke kunst en cultuur. Stimuleer lokale kunstenaars om kunstwerken te creëren, geïnspireerd door de natuur. Denk aan een groene gevel of een plantenwand. Een landschapsarchitect kan je adviseren over ecologische ontwerpen en de aanpak van biodiversiteit.
Speel in op duurzame activiteiten
Maar denk ook aan natuurlijke avonturenpaden, die gasten door de prachtige natuurlijke omgeving leiden (zie onder andere de app “Wandelen in Overijssel”). Dit is voor gezinnen een populaire activiteit en informatieve of speelse borden over de lokale flora en fauna helpen het bewustzijn van de natuur te vergroten. Of organiseer activiteiten zoals als vogel spotten met een boswachter en wildplukexcursies. Door samen te werken met lokale gemeenschappen bij opruimacties, boomplantdagen of andere milieuprojecten versterk je de banden met de lokale bevolking. Door regelmatig culturele evenementen in de buitenlucht, zoals concerten of theatervoorstellingen te organiseren voelt de gast zich helemaal een met de natuur.
Duurzame gastronomie
Werk samen met lokale boeren en producenten om biologische en seizoensgebonden producten te gebruiken in je horecafaciliteiten. Wil je een stapje verder denk dan aan plantaardige opties of de mogelijkheden van biogrondstoffen. Misschien is iets doen met overtollig voedsel, voedselresten of zelfs een voedselbos aanleggen een optie op jouw terrein. Uit de afvalstromen van je bedrijf kun je ook nieuwe grondstoffen halen voor producten die terugkomen in andere onderdelen van het bedrijf. Zo is het mogelijk om afval als schillen, koffiedrab en etensresten te laten omzetten in biogas of gebruiken als voedingsbodem voor paddestoelen. 'Upcyclen' wordt dit genoemd. Door deze groene initiatieven te omarmen, kun je als toeristisch recreatieve ondernemer in Overijssel niet alleen je aanbod verbeteren, maar ook bijdragen aan het welzijn van je gasten en de bescherming van de natuurlijke schoonheid van de regio.
Meer inspiratie nodig? Bekijk hier gerichte voorbeelden hoe andere ondernemers dit hebben aangepakt. Meteen aan de slag? Ga hier naar het stappenplan
Meer informatie
Neem contact op met Wout Nieuwenhuis, Gastvrij Overijssel/Landschap Overijssel.